De historie als inspiratie voor de toekomstige invulling van De Beyart
Historische context
Een locatie in het stadscentrum
Het kloostercomplex van De Beyart bevindt zich ten westen van de Maas, op de rand van het oude stadscentrum. Uit historische kaarten van 550 jaar geleden blijkt, dat De Beyart zich op dat moment al in het hart van de stad had genesteld. In de eeuwen daarna breidde de stad zich uit, en nam de dichtheid van de stad toe. Ondanks de sterke toename van de bevolking, bleken de perceelgrenzen een bufferzone voor De Beyart. Zo bleef het klooster beschermd tegen de continu groeiende stad. De combinatie van de centrale locatie, het culturele erfgoed van het complex en het omliggende park biedt de unieke kans om een nieuw stedelijk weefsel te ontwikkelen, dat zowel aan al zijn inwoners als de stad van Maastricht teruggeeft.
Stedenbouwkundige analyse
De Beyart ligt op de grens van het Statenkwartier en de binnenstad van Maastricht. Ondanks deze binnenstedelijke ligging is de bereikbaarheid – mede door het vernieuwde Noorderbrugtracé en de ondertunneling van de A2 – erg goed. Op 2 minuten loopafstand ligt bushalte Kommel waar 3 lijnen vertrekken naar onder andere het station. Op 7 minuten loopafstand ligt bushalte Emmaplein met lijnen naar vrijwel alle andere buurten in Maastricht, Het Universitair Medisch Centrum (MUMC+) en P+R Noord.
Plangebied
De directe omgeving
Door de centrale ligging van het complex kunnen veel functies in de directe omgeving gezocht worden. Denk hierbij voornamelijk aan sociale gelegenheden en services zoals kapperszaken, bars en restaurants.
De kloostertuinen
De luxe tuin rondom het complex is een waar juweel van groen verborgen binnen de muren van het terrein. Op dit moment zijn de kloostertuinen niet toegankelijk voor publiek en bieden daardoor een bevoorrechte omgeving oor de huidige bewoners van De Beyart.
Visie
Ambities
Het eiland van groen benadrukken en het toegankelijk maken voor publiek maakt het mogelijk voor zowel bewoners van het complex als voor bezoekers te ontspannen en genieten van wat de kloostertuinen te bieden hebben. Het herstellen van het natuurlijke landschap door parkeren ondergronds te realiseren. Het teruggeven van een uniek stukje groen aan de wijk en de stad Maastricht.