Een nieuwe benadering
Het cultureel erfgoed van De Beyart staat centraal in het project. Het bestaande monument heeft een minimale footprint en laat een genereus oppervlak over voor het groen en de kloostertuinen. Door gebruik te maken van de bestaande kelders en de huidige indeling aan te passen, kan het oorspronkelijke concept evolueren en kunnen historisch waardevolle elementen behouden blijven.
Groene strategie
Het park
Nieuwe volumes zijn zorgvuldig in het park geplaatst, om de impact op het omringende stadslandschap en de kloostertuinen te minimaliseren. Door het hoofdgebouw te spiegelen en te accentueren, geeft de vleugel vorm aan 2 nieuwe binnentuinen. Het bestaande binnenhof wordt nieuw leven ingeblazen, waardoor een nieuw centraal knooppunt ontstaat waar bewoners en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten en in contact kunnen treden. De paviljoens, zorgzaam gesitueerd in het groen van de kloostertuinen, bieden unieke woningen, waardoor toekomstige bewoners de kans krijgen om midden in een prachtig park te wonen. Geschakelde tuinen creëren een nieuwe dynamische reis door het complex en bieden kans op ontmoetingen en nieuwe interacties voor zowel bewoners als bezoekers
Groene percelen
Het terrein van De Beyart grenst aan andere groene percelen. Tezamen hebben ze het potentieel om uit te groeien tot een complex van aaneengeschakelde plekken, die de bezoeker kan ontdekken, en die de bewoners en gebruikers een royaal territorium geeft om te vertoeven.
Kloostertuinen
Het toekomstige terrein bestaat uit geschakelde tuinen, of parkruimtes, die elk een eigen karakter hebben. De verschillende sferen komen voort uit de bestaande kwaliteiten, de geschiedenis, de nieuwe opzet van de gebouwen en het kansrijke programma. Rond de nieuwe ingang komt een siertuin geflankeerd door een moestuin en een pinetuin. Elke binnenhof heeft een eigen sfeer en gebruikswaarde. De muur is een biotoop op zich met zijn eigen unieke vegetatie; de tuin bij de ruïne is een intensivering van dit gegeven. Tussen de hoofdgebouwen komt een kalme boomweide.
.
Een nieuwe ontmoetingsplek
De binnenplaats en het nieuwe publieke souterrain werken als ontmoetingsplek, en verdelen de verschillende stromen mensen over diverse publieke en private ruimtes.
De kloostertuinen die De Beyart omringen worden doorgetrokken naar de binnentuin. Doordat de binnenplaats overdekt is, kan deze het gehele jaar dienen als verblijfsruimte.
De monumentale gangen zijn allen georiënteerd op de binnentuin en zorgen voor visuele verbindingen. De originele gevels blijven behouden. Via de binnentuin ontstaan nieuwe fysieke verbindingen.
De binnentuin wordt een nieuwe verzamel-en ontmoetingsplaats en biedt ruimte voor diverse activiteiten. De verschillende functies zullen aangepast wordenaan de behoeften van de bewoners van De Beyart.
Duurzaamheid
– Creëren van een aangename en gezonde omgeving (healing environment)
– Creëren van toekomstige waarde(vastheid)
Voor maatregelen op het gebied van energieopwekking, distributie en afgifte is het van belang dat een optimum ontstaat, zonder dat de ingrepen negatieve gevolgen hebben voor de monumentale waarde in techniek, beeldkwaliteit en comfort.
Door slim te ontwerpen, kunnen ruimtelijke oplossingen voor gebruikskwaliteit een bijdrage leveren aan het beperken van de energiebehoefte. Denk hierbij aan het voorstel voor het maken van een serre die een positieve invloed heeft op het verblijfsklimaat.
Voor het verduurzamen van historische gebouwen zonder technische (gevolg)schade of verlies van monumentale waarden, moet worden gezocht naar verantwoorde en integrale oplossingen afgestemd op het gebouw.
In plaats van op zichzelf staande maatregelen, wordt er gezocht naar een optimale combinatie van elkaar versterkende maatregelen binnen het kader, die samen het monument duurzaam maken.
Architectuur en natuur
Architectuur en natuur
Terwijl het landschap wordt opgefrist om de kwaliteiten van het bestaande groen op te waarderen, zullen de bijkomende gebouwen de toekomstige bewoners meer mogelijkheden bieden om midden in een prachtig park te wonen. Door een nieuw licht te werpen op de patrimoniale waarde van de locatie, zullen het oude en het nieuwe elkaar op de voorgrond plaatsen om de geschiedenis van de plek voort te zetten en te vernieuwen.
De Beyart wordt een nieuwe openbare ruimte waar architectuur en natuur samenwerken om een uniek kader te creëren waar inwoners van Maastricht van verschillende generaties kunnen rondwandelen en elkaar ontmoeten.
Binnenplaatsen
Binnenplaatsen
Dankzij de nieuwbouw ontstaan er drie binnenplaatsen met verschillend karakter. Het langwerpige, historische binnenhof krijgt een overkapping en wordt opgedeeld in een binnenplein met veel ruimte voor terras en evenementen, en een binnenbos met zitplekken.
De noordelijke binnenplaats krijgt een centraal water element, met rondom een diffuse groene ruimte. De besloten tuin wordt een groene wandeltuin voor dementerende bewoners.
Respecteren van het erfgoed
Respecteren van het erfgoed
De buitenkant van de bestaande gebouwen wordt zoveel mogelijk behouden. Nieuwe openingen worden slechts punctueel gemaakt, op welgekozen situaties en met het doel een efficiënter en functioneler gebouw te creëren. Isolatie wordt alleen aangebracht waar nodig en aan de binnenzijde van het gebouw. Ramen worden zoveel mogelijk als zodanig gehandhaafd en indien mogelijk wordt de enkele beglazing vervangen door een dunne (dubbele) monumentale beglazing. Indien dit niet mogelijk is, zullen er voorzetramen aan de binnenzijde worden aangebracht. Voor de nieuwe ramen worden dezelfde detaillering en materialen gebruikt als voor de bestaande ramen. Nieuwe afwerkingen zullen zorgvuldig worden gekozen om harmonieus samen te gaan met de bestaande situatie, maar zonder te suggereren origineel te zijn. Er zal rekening worden gehouden met de kleur, de afmetingen en de detaillering.
Het interieur van de gebouwen wordt alleen aangepast waar dat absoluut noodzakelijk is. Aanpassingen worden gedaan om een bruikbare, functionele plattegrond te creëren of om de efficiëntie van het totale complex te verbeteren. Veranderingen in de plattegrond worden ook gedaan om de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren, beter gebruik te maken van daglicht, nieuwe visuele en fysieke verbindingen te creëren en een samenhangend totaalplan te berijken.
Alle wijzigingen worden aangebracht om de bestaande structuur van het gebouw te behouden en het algemene karakter ervan te bewaren. Waar wijzigingen plaatsvinden zal een spoor van het origineel worden bewaard, om het gebouw met zijn wortels te verbinden.