Een plek waar de bewoners centraal staan
Een zogenaamd ‘woonzorglandschap’, dat voor meer ouderen dan alleen de zware zorgbehoevenden een thuis kan bieden. Deze woonvorm versterkt de veerkracht van zijn bewoners. En samen zorgen de bewoners voor een veerkrachtige gemeenschap.
De bewoners
Antwoord veranderende zorgbehoeften
In een woonzorglandschap is iedereen vanaf 55 jaar met een zorgvraag welkom om zijn of haar intrek te nemen. In feite is het een woonmilieu van gelijkgestemden waar een totaalaanbod van zorg-, leisure-, en gemaksgerelateerde diensten aangeboden wordt, oftewel een omgeving waar senioren aangenaam – en voorzien van alle gemakken – oud kunnen worden.
Een zogenaamd ‘woonzorglandschap’, dat voor meer ouderen dan alleen de zware zorgbehoevenden een thuis kan bieden. Deze woonvorm versterkt de veerkracht van zijn bewoners. En samen zorgen de bewoners voor een veerkrachtige gemeenschap.
Faciliteiten en
services
Een compleet woonzorglandschap
Het totale programma zal, afhankelijk van appartement groottes, uitkomen op tussen de 350 en 400 woonzorgappartementen, met ca. 2000 tot 3000m² aan faciliteiten en services. Het woonzorglandschap kent daarbij diverse zorgvormen met diverse gradaties van zorgbehoevendheid. Deze diversiteit komt tevens terug in de segmentatie van de aangeboden woonzorgappartementen. Kortom; een divers woonzorglandschap dat met dit aantal ook voldoende draagvlak heeft voor de faciliteiten en services en om echt als een minimaatschappij c.q. gemeenschap te gaan functioneren. Met een dergelijk aantal bewoners wonen er bijvoorbeeld voldoende mensen, met een gemeenschappelijke interesse, om jeu-de-boules of bridgeclubs te vormen.
Optimale uitvoering
van zorg
Functionele noodzaak voor revitalisatie
Primair zullen de gebouwen een functie krijgen als woonzorggebouwen, en staan daarmee ten dienste aan de optimale uitvoering van zorg, in combinatie met een prettige woonomgeving. Dit vraagt om een grote slag qua zorgefficiëntie, modernisering van de faciliteiten en wooncomfort.
In de zorg is “efficiency” het sleutelwoord om zo veel mogelijk tijd te kunnen besteden aan de zorg. Dit stelt speciale eisen aan de gebouwen, en voor zware zorg is het zeer moeilijk een bestaand monumentaal pand geschikt te maken, voor optimale efficiënte zorg, met behoud van de monumentale waarden. Wij proberen dan ook zo veel als mogelijk om de zware en speciale zorg appartementen in de nieuwbouw te plaatsen, met een zo optimale indeling en groepsgrootte voor de zorg. Zo kunnen de bestaande gebouwen gebruikt worden voor zorgappartementen, waar men iets flexibeler omgaat met de historische waarden van de gebouwen.
Programma en omvang
Een belangrijk deel van de zorgappartementen, 140 tot 170 Woonzorg studio’s en appartementen, zullen bij Stichting Woonzorgcentrum De Beyart blijven. Daarmee is het sociale woonzorgsegment ruim vertegenwoordigd, aangezien het verblijf en de zorg van deze bewoners volledig vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ) vergoed wordt met, afhankelijk per situatie, een eigen bijdrage. Daarnaast is er een bijzondere groep die bij de WZC De Beyart woont en dat zijn de Religieuzen, naast de voormalige stichters ‘De Broeders van Maastricht’, zijn er nog diverse congregaties die hier resideren en hier nog leven als een kloostergemeenschap. Niet al deze bewoners hebben zorg nodig, maar De Beyart vormt voor de congregaties wel de oudedags woonvoorziening.